Anket Sonucu: SBF mezunları “Gül’ün yetkileri kısıtlansın” diyor

19.10.2007 - İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ MEZUNLAR DERNEĞİ
BASIN BÜLTENİ

SBF mezunları “Gül’ün yetkileri kısıtlansın” diyor

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) mezunlarının ağırlıklı bir bölümü cumhurbaşkanının yetkilerini ‘fazla’ bulurken, Köşk’e çıkacak ismin parlamento tarafından seçilmesi gerektiğini düşünüyor. SBF mezunlarının büyük çoğunluğu, Türkiye’nin başkanlık ya da yarı başkanlık değil, sağlıklı bir parlamenter sistemle yönetilmesi gerektiğini savunuyor.
İstanbul SBF Mezunlar Derneği Başkanı Mehmet Kara, fakülte mezunlarının kamuoyunda yoğun şekilde tartışılan cumhurbaşkanlığı konusundaki eğilimini ortaya koymak üzere Siyasal Nabız adlı bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. İstatistik uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ünal Özden’in danışmanlığında gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 60’tan fazlasının ‘cumhurbaşkanını meclis seçsin’ dediğini kaydeden Mehmet Kara, ‘halk seçsin’ diyenlerin yüzde 39.5’luk bölümü oluşturduğunu anlattı.

“Parlamenter sistem korunmalı”

Siyasal Nabız çalışmasına katılıp görüş bildirenlerden yüzde 53.7’si ‘cumhurbaşkanının yetkileri gereğinden fazla’ diye düşünüyor. Katılımcıların yüzde 39.5’i cumhurbaşkanının yetkilerini ‘yeterli’ bulurken, ‘bu kadar yetki az’ diye düşünenlerin oranı yüzde 6.8’de kaldı.
“Türkiye nasıl yönetilmeli?” sorusunun da yöneltildiği SBF mezunlarından yüzde 71’i oluşturan büyük çoğunluğu ‘Parlamenter sistem’ cevabını verdi. ‘Yarı başkanlık sistemi’ diyenlerin oranı yüzde 16’da kalırken, yüzde 13’lük kesimi de ‘başkanlık sistemi’ cevabını verenler oluşturdu.

“Köşk’ün yetkileri gözden geçirilmeli”

İstanbul SBF Mezunlar Derneği Başkanı Mehmet Kara, anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi:
“Halkın yaklaşık yüzde 70’i referanduma iki gün kala seçmen kağıdını almamış durumda. Yüzde 50’si almış olsa bile bu çok düşük bir oran. Sokaktaki vatandaş yeterince bilgilendirilebilmiş değil. 22 Temmuz seçimleri öncesinde yaşanan 367 tartışmalarının bizleri getirdiği nokta işte bu. Çoğunluğun, ne için ve ne yönde oy kullanılacağı konusunda kafası karışık. Siyaset bilimi, yönetim bilimi ve anayasa hukuku konularında toplumun en donanımlı kesimini oluşturan SBF mezunlarına yönelik anketimizden ise oldukça net mesajlar çıkarmak mümkün. Görünen o ki, Türkiye’de siyasal sistem, farklı bir yere doğru gidiyor. Yani fiili bir yarı başkanlık ya da başkanlık sistemi. Mevcut yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi böylesine bir süreci, daha sancılı hale getirebilir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘yetkilerimin kısıtlanmasından rahatsızlık duymam’ şeklindeki sözleri de basında daha önce yer almıştı. Dolayısıyla kendisi de Türk siyasal sisteminde bir ‘makas değişikliği’ anlamına gelebilecek böyle bir sürecin daha sağlıklı gelişmesi gerektiğini düşünüyor olmalı. O yüzden eğer referandum sonrası bu sürece girilecek olursa, cumhurbaşkanının yetkilerinin yeni döneme göre yeniden gözden geçirilmesinde fayda olacaktır.”