KAMUOYUNA

21.8.2016 - KAMUOYUNA;

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen ülkemize, devletimize, milletimize, demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, temel hak ve özgürlüklerimize yönelik darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. İ.Ü. SBF Mezunlar Derneği olarak tüm askeri ve sivil darbelere karşıyız.

Dünyanın yakın siyasal tarihinin gösterdiği gibi darbeler, demokrasinin güçlenemediği ve demokrasinin çoğunlukçu bir zihniyetle algılandığı ortamlarda daha cüretkâr olmaktadırlar. Bu nedenle darbelerin yeşereceği ortamları yok etmek için çoğulcu demokrasiye inanmalı ve sahiplenmeliyiz.

Biz İ.Ü. SBF Mezunlar Derneği çağdaş demokrasinin temel ilkeleri olarak;

* Hukukun üstünlüğünü ve yargının bağımsızlığını,

* Demokrasinin kurumlarının adil, şeffaf, tarafsız, objektif ve birbirlerini denetleyebilir olmasını,

* Sosyal, siyasal ve ekonomik adalet için sosyal hukuk devletinin zorunluluğunu,

* Devlette liyakat ve kayırma dengesinin siyasi kimlik, etnik köken, inanç ve mezhep ayırımı gözetmeden tüm vatandaşlar için eşit uygulanmasını,

* Laikliğin tüm inançlar ve sosyal barış için bir güvence olduğunu zorunlu görmekteyiz.

Türk demokrasisinin, Kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün özdeyişinde belirttiği gibi “gerçekleri söylemekten korkmayan” ve fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesillerin varlığı ile güç kazanacağına inanmaktayız. Bu nedenle, Türk eğitim sistemi nakilci değil akılcı, biat eden değil sorgulayıcı, dogmatik değil analitik düşünen bireylerin yetişmesi için yeniden düzenlenmelidir. Demokrasimizin geleceğinin güvencesi ve darbelerin panzehirinin  fikir özgürlüğü ve açık toplumdan geçtiğini düşünmekteyiz.

Gelecek projesi olmayan ve toplumsal barışı sağlayamayan toplumlar, emperyalizmin projelerinin nesnesi olmaktan kurtulamazlar!

Evrensel insan haklarına saygılı, hoşgörülü, çoğulcu, özgürlükçü, şeffaf, sosyal adaleti ve etik değerleri temel alan yönetim ilkelerine bağlı; insanlığın birikimli uygarlığının bir parçası olma değerler ve vizyonumuzu bir kez daha hatırlıyor ve hatırlatıyoruz.

Demokrasinin düşmanı darbeleri, insanlık suçu terörü “Yurtta barış dünyada barış!” özdeyişi rehberliğinde bir kere daha kınıyor ve lanetliyoruz.

İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu