SOSYAL POLİTİKA VE SOSYAL HİZMETLER YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

22.11.2010 - SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ’NİN YENİ YÜZÜ
SOSYAL POLİTİKA VE SOSYAL HİZMETLER YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Dr. Figen Taşkın

23 Eylül 2010, Perşembe günü fakültemizde Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Yüksek Lisans Programı’nın ikinci akademik dönemi, öğretim üyeleri ile öğrencilerin tanıştığı bir çay toplantısı ile başladı. Yard. Doç. Dr. Sevgi Usta’dan aldığımız bilgiye göre bu yüksek lisans programı, yedi yıllık bir çabanın sonucunda 2009- 2010 akademik kabul edilmiş. On beş öğrenci ile başlayan yüksek lisans programında ders alan kişi sayısı yirmi beş olmuş.

Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Yüksek Lisans programı, 2002 yılında dönemin Hukuk Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bakır Çağlar’ın desteği ve Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Feryal Orhon Basık’ın bilgisi ile Yard. Doç. Dr. Sevgi Usta tarafından, özellikle Prof. Dr. Adalet Alada'nın desteği ile Kamu Yönetimi Yüksek Lisans programı bünyesinde hazırlanmaya başlanmış. Bu program, Siena Üniversitesi Siyasal ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde lisans öğretiminde Kamu Yönetimi, Uluslar arası İlişkiler bölümlerinin yanı sıra Sosyal Hizmetler bölümü de yer alması örneğinden esinlenilerek yapılmış.

Genelde lisans eğitimi olan bölümlere yüksek lisans programları açma olanağı verilir. Bölümü ve dolayısıyla lisans eğitimi olmadığı için Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler yüksek lisans programı, yegane örnektir. Bu programın oluşturulmasında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sevda Uluğtekin’in yardımları ve diğer yabancı üniversitelerin yüksek lisans programları da gözden geçirilmiş. Bu yüksek lisans programın hedefi teori ile alanı birleştirmeye çalışmak ve öğrencilerin de bu alanla ilgili tez vermesine yöneliktir.

Sosyal politika, Türkiye’de ancak son yıllarda popüler olan bir alan. Ama sosyal politikanın gerçekleştirilme araçlarından olan sosyal hizmetler ise henüz ve kısmen çocuk ve yaşlı hizmetleri bilinenin dışında pek fazla tanınan bir alan değil. Program, sosyal politikayı, işçi- işveren ilişkisi ile sınırlı olarak değil sosyal dışlanmaya uğrayan tüm birey ve grupları içine alan ve dolayısıyla teori ile pratiği içeriyor.

Programın bir diğer ayağı da atölye çalışması denilebilecek “Kurgular/ Hakikatler” aylık film- konferans dizisine geçen akademik dönemde başlanmış. Yard. Doç. Dr. Sezai Temelli ile programın öğrencisi Zelal Yalçın ile başlatılan diziyi Usta, “normal insan”, “normal durum”, “normal yaşam” kurgusu dışında kalanların kendilerini anlattıkları konferanslar olarak tanımlıyor. Bu konferansların, normallerin kendisiyle de yüzleşmesine yüzleşmesine vesile oluşturduğunu belirtiyor.

Yüksek lisans programına katılan öğrencilerin birkaçıyla konuşma fırsatı bulduk. Fakültemizin lisans mezunlarının ilgisini çektiği gibi farklı eğitim formasyonundan gelen kişiler de başvurmuş. Fizik öğretmenliği yapan Muhammet Kayan, eğitim fakültelerinde eğitimin nasıl olması gerektiği anlatılırken sosyal yapıya ait verilerin üzerinde durulmadığını söyledi. Sosyal kimlikler üzerinden dışlanmaları çözmesi gereken eğitmen olması gerektiği düşüncesiyle bu yüksek lisans programına bunun nasıl yapılabileceğini anlamak için katılmış.

2003 Kamu Yönetimi mezunu İbrahim Güzel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çeşitli sosyal sorumluluk projelerine katıldığını; bu yüksek lisans programına da iç göçle gelen dezavantajlı grupların şehre entegrasyonunu araştırmak için başvurduğunu söyledi.

Fakültemizde bizim de bir zamanlar okuduğumuz Sosyal Politika dersine hak ettiği yeri veren Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Yüksek Lisans Programı, okulumuzun hayata doğrudan bakan ve müdahale etme imkanları da barındıran bir program. İleride atölye ve yayınlarını duyurmaya çalışacağım.