ETKİNLİKLER

ETKİNLİKLER

Toplantı: KURUCU DEKANIMIZ PROF.DR.TARIK ZAFER TUNAYA ANILDI.

ETKİNLİK HAKKINDA

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin kurucu dekanı; çoğulcu parlamenter düzeni

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin kurucu dekanı; çoğulcu parlamenter düzeni, hukuk devletini, kişi hak ve özgürlüklerini savunan, özerk-demokratik üniversiteye inanan Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya, ölümünün 21.nci yılında 29 Ocak Pazar Günü, İstanbul SBF Mezunlar Derneği tarafından organize edilen program çerçevesinde anıldı.



Fotograf albümüne ulaşmak için tıklayınız.


Tarık Zafer Tunaya ve eşi Melahat Tunaya’nın Aşiyandaki mezarları başında gerçekleşen törene, İstanbul SBF Mezunlar derneği Yönetim kurulu üyeleri, Tunaya'nın öğrencileri, fakültemiz öğrenci temsilcileri ve Tunaya dostları katıldı.

Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Çölhan ve Genel Sekreterimiz Funda Özsoy, o günle ilgili izlenimlerini ortak kaleme aldılar:

Sevgili Siyasallılar,

Bugün biz Siyasallılar için buruk bir gündü. Bugün okulumuzun kurucusunun ölümünün 21. yıldönümüydü... Soğuk bir kış gününde vefat etmişti, Siyasal'ı siyasal yapan Tarık Zafer TUNAYA hocamız.
Büyük uğraşlar sonucu kurmayı başardığı, gerektiğinde müteahhitiyle, gerektiğinde marangozuyla birlikte çalışarak binasının yapımına yardım ettiği, öğrenciler için orayı okuldan çok yuva haline getirdiği İstanbul Siyasal'ın babasıydı Tarık Zafer TUNAYA... Onun içindir belki de 21 yıl sonra bile mezarı başında yüreğimizdeki sızı ve gözümüzden dökülen yaşlar... Onun içindir çocuklarının her yıl 29 Ocakta mezarı başında toplanması, onun içindir anmak için herkesin onunla ilgili bir kaç kelime söylemeye çalışması.

Bu yıl 29 Ocak 2012. Tam 21 yıl sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunlar Derneği olarak yine hocamızın mezarı başındaydık. Her yıl olduğu gibi...

Hocamızı andık, Dekan Yardımcımız Bilal Şinik, hala Hocamızın yazdığı kitaplarının güncelliğini koruduğunu ve hala en önemli başvuru kaynaklarından olduğunu söyledi. Ben ise onun sadece Üniversitede değil Çarşamba toplantılarıyla evinde de öğrencileriyle, sevenleriyle beraber olduğunu hatırladım ve paylaştım arkadaşlarımla. İlk öğrencilerinden Rıdvan Akın hocamız onun sanatçı ruhundan bahsetti, odasına gelen öğrencilerine şeker ikram ettiğinden ona "Şeker Hoca"adını takmıştı öğrencileri. Asım Ses, Tarık Zafer Tunaya Hocamızın ilk dönem öğrencileri olarak toplama öğrencileri okula beklerken; tıp, veterinerlik, arkeoloji, mühendislik gibi farklı fakültelerden en değerli öğrencilerinin geldiğini görünce şaşırdığını ve bunlarla yapılamayacak şey kalmayacağını söylediğini anlattı. Fakülte inşaatını ve heykelin yapılmasını anlattı. Hilal Özturan da hocamızın okulun inşaatında el arabasıyla kum taşıdığını aımsattı. Şaban Oruç, Ahmet Arif'in Anadolu isimli şiirinden bir dize okudu, hocamız ile ilgili hatıralarını anlattıktan sonra Fatiha okuyarak bitirdi sözlerini.

Onun eski dostları vardı her anma gününe gelen. Okudukları okulun onun eseri olduğunu bilen fakülteden öğrencileri biyografisini okudular. Çiçeklerle süsledi mezarını Serpil Akyol Erden.

Mezarı başında ona yeniden söz verdik "bıraktığın mirası gözümüz gibi koruyacağız" diye. Bir anma gününden daha gözlerimizde yaşlar, yüreğimizde onun yanında olduğumuzu bilmenin ferahlığıyla ayrıldık Hocamızın mezarı başından.

Anmaya ait fotograflar için tıklayınız

Mezunlarımızdan Asım Ses ise duygularını facebooktaki sayfasında paylaştı. http://www.facebook.com/notes/asim-ses/tarik-zafer-tunaya-hocayi-anarken/10150617114831826 linkine tıklayarak Asım Bey'in yazısını okuyabilirsiniz.


Törende yapılan konuşmalarda Tunaya'nın bilimsel çalışmaları ve hayatından kesitler anlatılarak, Tunaya'ya duyulan özlem dile getirildi.

TARIK ZAFER TUNAYA KİMDİR?

Tarık Zafer Tunaya 16 Ocak 1916 tarihinde İstanbul"da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Galatasaray ve Saint Benoit Liselerinde yaptı. 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi"nden mezun oldu. 1941 yılında Doktora çalışmalarına başlayan Tunaya, 1942 yılında Esas Teşkilat Hukuku Kürsüsüne asistan oldu.1949 yılında kürsü doçentliğine atandı.1959 yılında 1 numaralı Anayasa Kürsüsü"nde profesör olarak göreve başladı.

1953-54 yıllarında Fakülte Meclisi kararıyla yurtdışına gönderildi.

1960 Askeri Hareketi sırasında İstanbul Üniversitesince kurulan Anayasa Hazırlık Komisyonunda yer aldı. 1 Eylül 1960 yılında görevinden alındı. 27 Ekim 1960 tarihinde 147 öğretim üyesi ile birlikte Üniversite ile ilişiği kesildi. 1961 yılında Kurucu Meclis üyeliğine seçildi.

4 Haziran 1965 yılında eşi Melahat Tunaya ile evlendi.

1968 yılında yeniden Anayasa Kürsüsü başkanlığına getirildi ve aynı yıl da İ.Ü Hukuk Fakültesi Dekanlığı"na seçildi. 1969 yılında bu görevinden ayrıldı.

Türkiye"de çağdaş siyasal bilimlerin kurucularından biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya, İstanbul Üniversitesi ‘Siyasal Bilimler Fakültesi’nin de fikir babasıdır. Konu somut olarak ilk kez 1962 yılında, Hukuk Fakültesi içinde Prof. Tarık Zafer Tunaya"nın gündeme getirmesiyle tartışılmaya başlanmıştır. Çeşitli zorluklarla geçen 17 yıllık mücadelenin sonunda 26 Nisan 1979 tarihli Üniversite Senatosu toplantısında yedi öğretim üyesi (Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya, Prof. Dr. Ümit Doğanay, Prof. Dr. Aydın Aybay, Doç. Dr. Murat Sarıca, Doç. Dr. Ali Ülkü Azrak, Doç. Dr. İzzettin Doğan ve Doç. Dr. Ersan İlal) iki yıllığına görevlendirilmiş ve aynı yılın Kasım ayında ilk öğrencileri ile öğrenime başlamıştır. Prof. Dr. Tarık Zafer TUNAYA Fakültenin Kurucu Dekanı olarak seçilmiştir.

Paylaş :